Despre mine

Fotografia mea
Invit toti cinefilii la discutii libere... enjoy

Citizen Kane (1941)


Regia: Orson Welles
Trailer:http://www.youtube.com/watch?v=MwUiKv92Nx8

"Este o transpunere patrunzatoare a lumii moderne, a opticii insolite si a deformarii istoriei. Acest om nu mai are o viata proprie, viata sa apartine publicului, ziarelor, fotografiilor, de pe prima pagina, interviurilor. Omul este orgolios, brutal, rigid si sfidator. Tot acest film este un strigat in care exista multa disperare." - Maurice Bardeche, Robert Brasillach - 1954 (Histoire du cinema)
Intradevar, marele regizor isi atinge apogeul prin aceasta poveste a magnatului Charles Foster Kane. Acesta printr'o fericita intamplare devine al patrulea om din lume ca avere. Dupa moartea sa, ziaristii cauta senzationalul prin deslusirea ultimului cuvant rostit de acesta: "rosebud". In ancheta lor vor intalni vor intalni oamenii marcanti din viata excentricului miliardar cum ar fi cel mai bun prieten al acestuia: Jedediah Leland (Joseph Cotten) sau sotia acestuia de care a divortat.
Kane, interpretat chiar de regizorul Orson Welles, este tipul omului demult pierdut in mirajul faimei si a puterii. Are o reputatie mondiala, fapt care il face sa devina insensibil la dorintele celor din jur. Banii nu pot cumpara totul, aceasta este morala pe care o invatam in final cand sotia sa il paraseste, lasandu-l singur in palatul pe care si-l construise. Titlul il prezinta pe Kane ca un simplu cetatean, fapt care accentueaza pe parcursul filmului statutul pe care il primeste acesta in societate. Kane devine astfel un rasfatat al mass-mediei din acea vreme, un simbol al Americii. Orson Welles face din Kane un simbol al oamenilor avizi de faima.
Cu toate acestea, finalul filmului, arata faptul ca miliardarul era doar un prizonier al propriei faime. Rosebud era o insemnare de pe sania cu care magnatul se juca in copilarie. Asta ne arata clar ca Charles Foster Kane tanjea dupa anonimat, viata de celebritate ii golise sufletul.
Filmul impresioneaza si prin modul in care este relatata viata eroului principal. Fiecare persoana intervievata de ziaristi isi aminteste cate ceva despre acesta, regizorul creaza un puzzle pe care spectatorii il unesc usor cap la cap.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu