Despre mine

Fotografia mea
Invit toti cinefilii la discutii libere... enjoy

Casablanca (1942)


Regia: Michael Curtiz
Trailer:http://www.youtube.com/watch?v=INBmVxAsdFE

Una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste din istoria Hollywood, cea dintre Rick Blaine (Humphrey Bogart) si Ilsa Lund (Ingrid Bergman), ne fascineaza chiar si acum dupa fiecare vizionare la 65 de ani de la aparitie. Rick Blaine conduce linistit barul sau din Casablanca (Maroc), pana cand isi face aparitia Ilsa Lund, marea sa iubire de care s-a despartit cu ani in urma impreuna cu sotul ei Victor Laszlo, liderul ceh cautat de nazisti. Evenimentele il bulverseaza pe Rick, mai ales pentru ca el descopera adevaratul motiv pentru care Ilsa a preferat o viata departe de el. Finalul il prezinta pe Rick ajutandu-i pe cei doi sa paraseasca orasul cu directia Lisabona.
Jocul actoricesc este magistral: Humphrey se pune in pielea barbatului irezistibil, sarmant, dar indiferent la ceea ce se intampla in jur din cauza dragostei pierdute, iar Ingrid interpreteaza femeia visatoare, dar care isi mascheaza sentimentele prin comportamentul ei. Genialitatea regizorului consta in modalitatea prin care prezinta sentimentele personajelor, tendinta de a pune accent pe rana din sufletul celor doi. Melodia "As time goes by..." perfect aleasa trezeste in sufletul celor doi momentele inegalabile traite cu ani in urma. De urmarit este scena in care Rick intra nervos in bar, auzind melodia cantata de Sam (Dooley Wilson), si o vede pe Ilsa la masa de langa pian.
Orasul Casablanca este prezentat in film ca un oras al haosului, oras in care oameni de toate nationalitatile fug din calea razboiului. In acest "melting-pot" Rick isi gaseste un rost, acesta fiind un alt indiciu asupra durerii sale.
Fara indoiala, Casablanca este filmul care ar trebui sa se regaseasca in toate colectiile de filme demne, capodopera regizorului nascut la Budapesta. Desi in final Ilsa zboara spre Lisabona, iubirea dintre cei doi va dura atat timp cat vor mai exista oameni care sa vizioneze filmul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu